preskoči na sadržaj

Osnovna škola Cestica

Login
 

Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Školska kuhinja


RED BUTTON

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Šareni zid

 

CESTICA vrijeme

Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 10. 2010.

Ukupno: 871262
Ovaj tjedan: 220

U potrazi za Ivanom

Kako bismo obilježili 140. godina rođenja slavne Brođanke Ivane Brlić Mažuranić, brojni su se učenici prema vlastitim interesima uključili u projekt U potrazi za Ivanom. Projekt je započeo različitim aktivnostima početkom trećeg mjeseca, a učenici i sudionici projekta prezentirali su svoje uratke 23. travnja 2014. godine za sve učenike od 5. do 8. razreda.

Prezentaciju projekta započeli smo revijom  kojom smo  prikazali kulturu odijevanja na prijelazu iz 19. u 20. st. Reviju su pripremili učenici pod vodstvom učiteljice likovne kulture Marele Žamić Levačić koja je za tu prigodu izradila i prigodne šešire.

O svom životu i svojim djelima pričala nam je i sama Ivana Brlić Mažuranić čiji je lik savršeno utjelovila učenica 5. razreda, Dora Jamnik. Pripremila ju je učiteljica hrvatskog jezika i voditeljica projekta Jelena Šinjur. Dramska grupa  pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika Maje Soldatek,  izvela je predstavu na cestičkom govoru  rađenu na podlozi  bajke  Ivane Brlić Mažuranić Kako je Potjeh tražio istinu.

Mladi istraživači hrvatskog jezika pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika Katice Obadić  pripremili su izložbu Ivaninih knjiga u holu Škole te predstavili  Bulaja  nakladu  najpoznatiju  po nagrađivanom međunarodnom projektu Priče iz davnine, nastalom prema čuvenim bajkama Ivane Brlić Mažuranić. Nakratko su nas odveli u svijet mašte animiranim filmom Šuma Striborova.

Novinarska grupa pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika Jelene Šinjur pripremila je kviz u kojem su sudjelovali učenici šestih razreda. Učenici su pokazali zavidno znanje o životu i djelima Ivane Brlić Mažuranić. No ipak, najbrži i najspretniji u odgovaranju bili su učenici 6. a razreda te zaslužili vrijedne nagrade. Učenici 6. b i c razreda dobili su utješne nagrade.

U okviru povijesti, pod vodstvom učiteljice Ivanke Hohnjec, učenici su istraživali stanje u Hrvatskoj i svijetu krajem 19. i početkom 20. st.  i pripremili prezentaciju.

Školska je knjižničarka  s učenicima izradila rodoslovno stablo Ivane Brlić Mažuranić, bibliografiju njezinih djela te odabrala pisma upućena majci, ocu i bratu. Učiteljica engleskog jezika Majda Vizjak  s učenicima je pripremila Ivaninu biografiju na engleskom jeziku. Album s obiteljskim fotografijama pripremila je FOTO grupa pod vodstvom učiteljice engleskog jezika Marije Milihram.  Vjerske motive   u Ivaninim djela  s učenicima je proučavala vjeroučiteljica Monika Koren.  Svi su radovi bili prezentirani u holu Škole.

Grupa Sturm  pod vodstvom učitelja njemačkog jezika Krešimira Goluba prikazala je dramatizaciju moderne bajke Harry Potter  kojom su nastupali u kazalištu u sklopu kazališnog festivala na njemačkom jeziku Theatrespiele.

Prezentaciju projekta vodile su učenice sedmog razreda:  Lorena Gavrić, Tena Jambrek , Nikolina Martinčević te Klara Ivančić, učenica petog razreda.

Ovim su projektom učenici bolje upoznali život i rad najpoznatije hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić.  Osim lektirnih djela Priče iz davnine i Čudnovate zgode šegrta Hlapića, učenici su proučavali i dodatnu literaturu vezanu uz život i rad Ivane Brlić Mažuranić: Dobro jutro, svijete (dnevnički zapisi) i U potrazi za Ivanom Sanje Lovrenčić.

Na taj su način učenici njegovali istraživački rad te zajednički rad na projektu. Važno je da su bili potaknuti i na korištenje različitih izvora znanja.

  

preskoči na navigaciju