preskoči na sadržaj

Osnovna škola Cestica

Login
 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Školska kuhinja

RED BUTTON

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Šareni zid

 

CESTICA vrijeme

Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 10. 2010.

Ukupno: 1026666
Ovaj tjedan: 2192
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Priredbom završili obilježavanje Dana kruha
Autor: Administrator , 28. 10. 2011.

U holu naše škole, 27. listopada, održana je kratka svečanost povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje ili kako ih mi popularno nazivamo Dani kruha. Program su vodile učenice Paula Mesek i Karla Vinter.


Pogledali smo i zanimljiv dokumentarni film učenika iz OŠ Ivanovec  „Japičini zdiganci“. Film govori o 94-godišnjem djedu koji živi sam i svake  nedjelje priprema svoje čuvene zdigance. 
Učenica petog razreda Katja Topolovec  izvela je svoju pjesmu  „Babičin kruh“.  Možda su vas baš Dani kruha potaknuli na razmišljanje o kruhu te koliko zapravo on vrijedi.

A jeste li znali ...

da su kruh sličan našemu pripremali već stari Egipćani?
da riječ kompanjon doslovno znači onaj s kim se jede kruh
(lat. cum – sa + pan - kruh)?


EVO I NEKOLIKO IZREKA VEZANIH UZ KRUH:
Kruh je to sa sedam kora.
Ne traži kruha preko pogače.
Težak je to kruh.
Dobar je kao kruh.
Iz toga brašna nema kruha.
Išao je svijetom trbuhom za kruhom.
Tko tebe kamenom, ti njega kruhom.    
                                            

Kako se kaže kruh na jezicima Europske unije?
engleski – bread
njemački – das Brot
francuski – le pain
talijanski – il pane
španjolski – el pan

                                          Dorotea Ivančić , 8.b

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju